Prodajne tajne

Stranice o prodaji i još puno toga…

Grof Viktor Lustig

Priču o varalicama počinjemo sa jednim od najvećih u povijesti, Grofom Viktorom Lustigom.

Prodati Eiffelov toranj … dva puta… ; ili prodavati mašinu koja kopira novac. To ne može svatko. Grof Lustig je poznat po nekoliko najpoznatijih prijevara , a mnogi ga smatraju i najvećim prevarantom i varalicom svih vremena. Rodio se 1890. u Bohemiji ( Češka republika) . Koristio se svojim šarmom i znanjem preko 10 stranih jezika. Već kao mlad zarađivao je kao profesionalni kockar na brodovima koji su prometovali između Pariza i New Yorka. Početkom rata seli se u SAD. Prvu prijevaru u SAD-u je izveo 1922. Kupio je ruševnu farmu i banci ponudio vrijedne dionice. Banka je bila toliko sretna da mu je uz farmu dala i 10.000 $ . Kod transakcije uspio jezamijeniti omotnice i pokupiti i novac i dionice. Zbog toga biva uhapšen, međutim uspijeva nagovoriti banku da ga ne tuži i još je zadržao i novac. Sljedeću prijevaru je napravio u Kanadi. Uspio je nagovoriti nekog bankara da ga financira u okladama. Priča je bila da ima rođaka u kladionici koji može preusmjeriti brzojav sa rezultatima utrke i zadržati ga par minuta, dovoljno da se postavi oklada na konja koji je pobijedio. Najbolje je to kako je stekao povjerenje bankara da mu da toliki novac. Naime,ukrao mu je novčanik i onda ga vratio sa pričom da ga je našao.

 

Dolaskom nazad u Pariz, pročitao je u novinama da francuska vlada nema dovoljno novca za skupo održavanje Eifelovog tornja.

Uz postojeću klimu oko tornja- Francuzi su ga smatrali ruglom grada- okupio je par trgovaca željezom u najluksuznijem hotelu i ponudio im da kupe staro željezo kad se toranj sruši. Prodao je toranj Andreu Poissonu , i to tako da ga je nagovorio da mu da mito. Sa svim novcem, i onim od prodaje i dobrim mitom odmaglio je u Beč . Čitajući novine nikako nije mogao naići na vijest o prijevari, i zbunjen se vraća u Pariz ponoviti poduhvat. I ovaj put umalo je uspio, međutim žrtva prijevare je otišla na policiju i sve se brzo našlo u novinama. Uspijeva pobjeći od policije i seli u SAD. Kasnije se saznalo da je prvi kupac, Andre Poisson bio toliko posramljen da nikome nije rekao kako je nasamaren. Ostatak života je proveo u SAD-u radeći na više prijevara, uglavnom se predstavljajući kao europski grof. Na kraju biva uhićen i osuđen na 20 godina zatvora . Poslije dramatičnog bijega, ponovno ga hvataju i smještaju u Akcatraz. Umire 1947. Postoji dosta zanimljivosti o grofu Lustigu.Bio je prepoznatljiv po ožiljku na licu koji je dobio kao mladić u tuči.Poznat je njegov stroj za kopiranje novca. Međutim, imao je jedan nedostatak. Novčanica od 100$ je iz stroja izlazila svakih 6 sati. Čovjek se polakomi i uzme stroj za 20.000-30.000 $ kao sigurnu investiciju i na kraju dobije samo 2 novčanice od 100 $ u sljedećih 12 sati ,a poslije toga izlaze samo prazni papiri. Ali Viktor Lustig je već daleko…

Ime naivne žrtve Poisson, koja je kupila Eiffelov toranj,  na francuskom znači riba (fish) , izraz koji se danas koristi za lakovjerne osobe.

Uspio je nagovoriti zloglasnog Al Caponea da uloži 50.000 $ u neke dionice, smjestio je novac u bankovni sef i za dva ga mjeseca vratio Al Caponeu uz izgovor da su dionice bile loše. Poznati gangster je bio toliko oduševljen poštenjem da ga je nagradio sa 5.000 $.

Otišao je tako daleko da je smislio i deset zapovjedi za posao varalice.

Categories: Varalice i prijevare

Leave a Reply