Prodajne tajne

Stranice o prodaji i još puno toga…

Pohlepa i nije baš osobina za pohvaliti se . Ali kad već postoji može se jako lijepo iskoristiti . Pogledajte samo silna sniženja po trgovinama . Prije malo vremena sam kupio jako jeftinu košulju . Košulje plaćam od 150 do 300 kn . Tako ja u jednom našem marketu kupujem tjedne namirnice , i naletim na neke košulje po 30 kn ( odnosno 29,90 ) . U tom trenutku mi je logika pala u vodu . Pa to je samo 30 kn. Ušteda mi je nevjerojatna . I naravno , emocije su prevladale i kupio sam 2 košulje . Nakon 3 mjeseca još ih nisam obukao … kvaliteta nikakva , materijal nekakav sintetički , loše šivana… što da kažem nego da je to bačeni novac. Ali pohlepa je učinila svoje . Poslije toga sam kupio skuplju košulju , koju redovno nosim , i računica na kraju i nije baš ružičasta .

Kad kupujete jeftine stvari , ne treba vam nikakvo objašnjenje niti uvjeravanje . Emocije naprave svoje . Druga stvar je kod skupih stvari . Zato skupe stvari  ne možete uzeti u marketu , jer ih nitko ne bi kupovao . Ipak je potrebno da vam neko objasni zašto je cijena tako velika .

Ima još jedna stvar koju koriste prodavači da bi iskoristili pohlepu . Prvo se nudi skuplja verzija proizvoda , a onda se ponudi jeftinija verzija , tako da se cijena ne čini velikom . Kad sam prodavao klime imao sam jedan model od 11.000 kn . Prvo sam nudio njega . Poslije kupčeve nevjerice da je tolika cijena , ponudio bih klimu od  7.000 kn . Sad se ova druga cijena ne čini velika . Poslije toga je slijedio popust od 10 % za plaćanje odjednom , pa još 10 % ako se kupac odluči odmah , pa još 10 % moga osobnog popusta , jer je ostalo na skladištu još samo 5 komada , da se rasproda ( a skladište nam puno do krova )  . Cijena je sad oko 5.100 kn . To je ogromna razlika od prvih 11.000 kn. Tad dolaze emocije na scenu i kupac mora kupiti da ne propusti priliku . A ako neće kupiti , još sam ja imao jedan popust u rukavu , samo je tad i moja provizija išla dolje… Ali bolje prodati sa manjom zaradom nego nikako . Jako zanimljiv način prodaje i jako efektan .Stranka me zvala k sebi  jer je zainteresirana za proizvod. Kad sam već došao u kuću ili stan potencijalnog kupca , valjalo je sve iskoristiti da se proda klima uređaj .

Napomena za klima uređaje koje sam prodavao : poslodavac mi je bila , naravno , talijanska firma , a svi znamo da su Talijani najbolji prodavači na svijetu .

Na pohlepu igraju i silni tv shopovi . I oni nude prvo veliku cijenu , koju vam na kraju prepolove . I još dodaju da za prvih 100 kupaca imaju jedinstven poklon koji puno vrijedi .

Ponavljam , pohlepa nije nimalo lijepa osobina , ali kad već postoji , treba je iskoristiti…

Categories: Ključevi prodaje

Leave a Reply