Prodajne tajne

Stranice o prodaji i još puno toga…

Preći besplatno preko 600.000 km kao lažni pilot ,biti sveučilišni  predavač sociologije, liječnik i  odvjetnik, i to prije svoje 21. godine.

Frank Abagnale mlađi je bio na potjernicama u svim saveznim državama SAD-a i još 26 drugih država širom svijeta. Poslije uhićenja i služenja zatvorske kazne napisao je knjigu po kojoj je Spielberg snimio film „Uhvati me ako možeš“ sa Leom di Capriom i Tomom Hanksom u glavnim ulogama.

Rođen je 1948. u New Yorku. Prvu prijevaru je napravio sa 16 godina, a žrtva je bio vlastiti otac. Pozajmio je kreditnu karticu od oca i sa njom kupovao po raznim benzinskim stanicama. Kupljenu robu bi nazad otkupila benzinska stanica uz proviziju. U kratko vrijeme otac je na karticu „kupio“ 14 setova guma za auto, 22 akumulatora i puno, puno goriva za auto. Tada Abbagnale odlazi od kuće. Zbog velike sklonosti prema ženama ,jako je puno trošio i stalno je smišljao nove načine za prijevare.  Sljedeća prijevara je bila sa čekovima. Naplaćivao bi osobne čekove ispisavši puno veći iznos nego koji je imao na računu. Dok bi se izvršila provjera, on bi promijenio identitet i otvorio novi račun. Išao je tako daleko da je falsificirao čekove koji su bili isti kao i original. Imao je sreću da je izgledao puno starije, tako da se mogao predstavljati kao 25-o godišnjak. Sljedeći poduhvat je bio da je glumio pilota Pan Am-a služeći se odorom koju je naručio od firme koja pravi uniforme. Čak je imao i posebnu PanAm –ovu putovnicu . Letio je kao „deadheading“. Naime, jedna zrakoplovna tvrtka je pomagala drugoj na način da su uzimali pilote za prijevoz kad bi imali koje slobodno mjesto u avionu. Sljedeću prijevaru je napravio u Georgiji, gdje se izdavao za liječnika. Na ideju je došao družeći se sa liječnicima dok je letio. Neznanje je skrivao šaleći se sa osobljem. Zbog opasnosti da će biti raskrinkan, napušta mjesto liječnika, i sa krivotvorenom diplomom Harvardskog pravnika postaje pomoćnik javnog tužitelja Louisiane. Za posao je trebao položiti pravosudni ispit, koji je prošao bez većih problema.  Tad je imao samo 19 godina. Uvidjevši da će biti otkriven,“baca“ se na novu karijeru. Postaje predavač sociologije na sveučilištu. Prvo hapšenje biva u Francuskoj, gdje su ga prepoznali piloti Air Francea. Kad su ga uhapsile francuske vlasti su dobile zahtjev od 12 zemalja za njegovim izručenjem. Osuđen je na jednogodišnju kaznu zatvora, koja je smanjena na 6 mjeseci. Poslije odsluženja kazne biva izručen Švedskoj. Dobiva 6 mjeseci zatvora i saznaje da mu se sprema izručenje Italiji. Švedski sudac od SAD-a traži da opozovu njegovu putovnicu i vlasti ga izručuju SAD-u gdje ga čeka 12 godina zatvora. Prilikom dolaska u SAD bježi iz zrakoplova u Kanadu, gdje ga ponovno hapse, izručuju nazad SAD-u, gdje kod čekanja na suđenje, opet bježi i ponovno biva uhapšen. Prilikom služenja kazne, kontaktiraju ga vlasti za pomoć kod prepoznavanja krivotvorina. Kad je izašao iz zatvora, okreće se legalnom poslu konzultanta za sigurnost . Osniva firmu specijaliziranu za otkrivanju prijevara. 1980 objavljuje knjigu „Uhvati me ako možeš“ koja postaje svjetski bestseler, po kome Spielberg snima istoimeni film. Abagnale je danas uspješan poslovni čovjek „težak“ par milijuna .

 

Categories: Varalice i prijevare

Leave a Reply